E-mail cím: 
kiss.tamas@szeged.piarista.hu
Szak: 

tambura
népi furulya

Tambura és furulya tanár, előadóművész

Húsz éve foglalkozom tamburazenével, ez a zenekari pengetős hangzásvilág rendkívül megfogott és magával ragadott.

Zenekarommal, a Márványos Együttessel népzenei gyűjtések feldolgozásaival és annak színpadra állításával foglalkozom. Közvetítem a falusi és városi nép üzenetét, életérzéseit a dallamokon keresztül. Például a szerelmet, a boldogságot, a reményt és féktelen jókedvet, vidámságot.

Nyári népzenei táborokban kezdtem a hangszeres zeneoktatást, többek között a moldvai furulyát. A koboz mellett a következő tanév zenei palettájában lehetőség nyílik a furulya tanulására is.

Zeneakadémiai tanulmányaimat 2016-ban kezdtem, tambura és tárogató klarinét osztatlan művésztanári szakon. A Művészetek Palotájában a Hangulatkoncert sorozatok rendszeres előadója vagyok, ahol népszerűsítem a tárogató és a tambura zenét.

Eltökélt szándékom, hogy egy növendékekből álló tambura zenekart alapítsak Szegeden, amely versenyeken és rendezvényeken öregbítené a művészeti iskola hírnevét.

 

Videó link

https://drive.google.com/file/d/11g3BPBSW2hh_IOgGeb2QhRXeY8mkXFnO/view?usp=sharing

 

 

A tambura hangszeren történő zenélési forma a Dél-Alföldön, Szeged városában és környékén is fellelhető. A tamburázás újra népszerű és folyamatosan kerül vissza a mai köztudatba. Ennek egyik ékes példája, hogy a Felszálszállott a páva tehetségkutató műsorban, három magyar tamburazenekar is kitűnően remekelt.

A tamburazene magyar szellemi örökség is. Beépült a magyar hangszeres zenei hagyományba, ezért a tamburára nem csak egzotikumként, hanem mint eredeti zenei hagyományunk részeként tekintünk.

Művészeti iskolánkban az új tanszak létrehozásával lehetőséget teremtünk, hogy  tamburazenét tanulhass.

Egyéni órákra és kamarazenélésre is lehetőség van  az általunk oktatott hangszereken: prímtambura, tamburabrácsa, basszprímtambura és kiegészítésképpen a tamburabőgő.

 

 

Népi furulya

Ma országosan a népi furulyán és a zenekar többi hangszerén  megszólaltatott moldvai zene és tánc tölti be azt a lelkesítő, önfeledt együttlétet, hangulatot létrehozó szerepet, amit eleinte  a táncház mozgalom indulásakor a széki, mezőségi zene és tánc jelentett a 40 évvel ezelőtti fiataloknak.

Kobzos és énekes növendékekkel kamara produkcióinkkal, rendszeres résztvevői vagyunk iskolai ünnepségeknek, hangversenyeknek.

Lehetőséged van új hangszeren, népi furulyán népzenei dallamokat elsajátítani, barátságos környezetben, oldott hangulatban.