Tanév:
2022-2023

"A tárgyakat úgy festem le, ahogy elgondolom őket, nem ahogyan látom"
/Pablo Picasso/

Kedves Szülők!
Kedves Diákok!

Iskolánk képzőművészeti kiállítást rendez, amely alkalommal az I. féléves grafika, festészet,fotó, tűzzománc és tanórai növendék munkák kerülnek bemutatásra.
A kiállítsunk helyszíne: aula
A esemény megnyitója: 2023. január 19. csütörtök 10:35
A megnyitó a művészeti iskola növendék műsorával kezdődik.

Köszöntőt mond: Molnár-Balogh Orsolya tanárnő
A kiállítás az iskolában március elejéig látható és megtekinthető.

Felkészítő tanárok:
- Barkos Beáta /grafika, tűzzománc/
- Molnár-Balogh Orsolya /festészet/
- B. Kovács István /grafika/
- Gyuris Péter /fotó - film/ 

DAPG - Alapfokú Művészeti Iskola

Tanév:
2022-2023

Népi énekes növendékünk kettős Kiemelt Arany minősítésű sikere

VI. Kodály – Kősziklánk az ősi magyar dal – népzenei vetélkedő, Bácska-Topolya

Vajdaságban, Topolya község Művelődési Házában, 2022. december 10-én, hatodszor rendezték meg a „Kősziklánk, az ősi magyar dal” népzenei vetélkedőt, amellyel Kodály Zoltán munkássága előtt tisztelegtek.

Tanév:
2022-2023

Növendékhangversenyünk felemelő, meghitt, bensőséges hangulatú volt. Szép számú közönség vett részt az eseményen. Meghirdettük a közösségi médiában, az iskola honlapján, a gimnázium osztályaiban, meghívtuk a művészeti iskola szülőit, növendékeit, a gimnázium tanárait.

A koncertet a Jöjj el, jöjj el Emmanuel kezdetű énekkel indítottuk, megénekeltettük a közönséget Törtei-Baráth Réka tanárnő vezetésével, miközben meggyújtottuk az adventi koszorún a gyertyákat az ünnepélyesebb hangulat megteremtéséhez. Ezután Samu Margit: Karácsony várása című verse hangzott el Mihálffy Zita előadásában. Zongora, gordonka, gitár, furulya, klarinét művek hangzottak el nagyon igényes előadásban.

Utolsó műsorszámként a gimnázium kórusa lépett fel, Szalkai Sándor és Zsova Máté gitárkíséretével. Zárásként Kuzma Levente tanár úr is csatlakozott zongorával, és újra bevontuk a közönséget a Jingle Bells népszerű angol karácsonyi ének megszólaltatásához. Szerettük volna elérni, hogy a közönség megérezze Advent igazi varázsát, és úgy érzem ezt sikerült is megvalósítani.

A hangversenyt teázással és kötetlen beszélgetéssel fejeztük be, a gyerekeknek pedig a Mikulás által hozott szaloncukrot osztottuk ki.

Tanév:
2022-2023

Kedves Szülők, Diákjaink!

Szeretettel várunk Mindenkit Adventi hangversenyünkre!
Koncertünkön fellépnek a művészeti iskola és a gimnázium tanulói, valamint iskolánk kórusa. Adventi várakozásunk örömét gyertyagyújtással, közös énekléssel, verssel és zenével szeretnénk meghittebbé tenni. A koncertet követően az iskola aulájában teázásra és egy kis beszélgetésre hívjuk a jelenlévőket.

Időpont: 2022. december 14. szerda, 17.00
Helyszín: Dugonics András Piarista Gimnázium Díszterme

Tanév:
2022-2023

A Patrocinium ünnepségsorozat keretén belül Teremtésvédelem témakörében fotópályázatot hirdetett az iskola.

Három témakörben vártuk a növendékalkotásokat:

 • A teremtett világ szépsége (az ember által érintett világ)
 • Az ember beavatkozása a teremtett világba (fogyasztás, pazarlás, rombolás)
 • Az ember és a teremtett világ harmóniája

A beérkezett pályamunkákat három főből álló bizottság bírálta el a következő szempontok alapján:

 • mennyire illeszkedett a beküldött alkotás témája a fotópályázat témaköreihez
 • milyen a művészeti hatása a fotónak, az alkotó perspektívája és kifejezésmódja
 • fotótechnikai szempontok szerint.

A beküldött alkotások alapján a három kiírt pályázati témából „Az ember beavatkozása a teremtett világba/fogyasztás, pazarlás, rombolás/” témára nem érkezett pályamunka, ezért ennek megfelelően a fennmaradó két kategória mentén értékelt a zsűri.

A pályázat izgalmas eredményt hozott, hiszen többszörös holtverseny született a témakörökön belül a helyezések tekintetében. Minden fotómunka nyomtatásra kerül, amelyből az iskola aulájában kiállítás lesz látható.

A pályamunkákat beküldők névsora:

 • Móricz Kristóf - 7. A
 • Nógrádi Marcell - 11. A
 • Móricz Máté - 10. A
 • Mader András Béla 9. B
 • Sümegi Botond Gábor - 9. C
 • Antal Lili Jázmin - 11. C
 • Maróti Bence Bálint - 9. B
 • Meszlényi Benjamin 10. C
Tanév:
2022-2023

A Librettó című műsorban a mi növendékünket Balázs-Piri Somát faggatják a közel jövőről.
https://mediaklikk.hu/video/2022/11/18/libretto-2022-november-18

A Virtúózok egyik nyertese hódítja a világot.
Balázs-Piri Soma Szingapúrban.

Tanév:
2022-2023

Kedves Diákok!
Teremtésvédelem témakörén belül fotó pályázatot hirdetünk az iskola minden osztálya számára.
A saját készítésű fényképeket az alábbi három témakörön belül várjuk:

 • A teremtett világ szépsége /Az ember által érintett világ/
 • Az ember beavatkozása a teremtett világba/Fogyasztás, pazarlás, rombolás/
 • Az ember és a teremtett világ harmóniája

Lehetséges, hogy mindhárom, vagy csak egy témában pályázol és küldesz fotót, fotókat.
Egy témában csak 1-2 fotó küldhető.
Kérjük, hogy a küldendő fotó minimum 6 Megapixel felbontású legyen.  

A kiválasztott zsűrizett fotókból kiállítás készül idén novemberben a Patrocinium ünnepségsorozat keretében. Az elkészült munkákat az egyéni kreativitásnak megfelelően az iskola díjazza és a helyezetteket jutalomban részesíti.    
Minden témában három helyezést osztunk.

A fotók beküldésének határideje: 2022. november 17.
A pályamunkákat a teremtesvedelem@szeged.piarista.hu e-mail címre várjuk.
A Patrociniumi hittanversenyre készülő diákok munkáit is várjuk.

Kívánunk jó munkát és várjuk a különlegesebbnél különlegesebb alkotásokat!

A szervezők nevében:
Gyuris Péter
DAPG - fotó film tanszak

Tanév:
2022-2023

A Mentés Másként Együttes, Fábri-Ivánovics Tünde – ének, dob, csengők, Fábri Géza – koboz, tambura, ének, Barta Márton – furulya, kaval, fujara, ének, ÚTITÁRS koncertje a 2022-évi Őszi Kulturális Fesztivál kiemelt koncert eseménye volt. Megtisztelő és példamutató, hogy a koncertező művészek vendégszereplésre hívták művészeti iskolánk növendékeit, a Népzenei Kamaraműhelyt.

Táncházasként, népzene-gyűjtőként, népzene-tanárként elmélyültek a népi éneklés és táncmuzsika mesterségében, a hagyományos kultúra működésében, megalapozva a két felvonásos koncertet egyedi zenei élményét. Alázattal, elhivatottsággal és éltető lendülettel zengett a koncert műsor, amelynek mély benyomása napokig élt és zsibongott a közönségben.

Meghívott előadók:
Szokolay-Dongó Balázs - furulya, kaval, fujara, Príma Díjas előadóművész
Benyó-Korcsmáros Réka – ének
Népzenei Kamaraműhely – a Szegedi Piarista Iskola kamaregyüttese

A koncert bevezetőjében Barkos Beáta képzőművész, tűzzománc művész tanárunk mondott méltató szavakat, szólva az elhivatottságról, közösségépítésről és közös élményekről.

Növendékeink és tanáraik éltető zenéje elragadta a Szervezőket, így meghívást igértek egy újabb koncert alkalomra, hogy hozzájárulhassanak a tiszta forrás csörgedezéséhez.

A koncert után a közönség átvonulhatott a Radnóti Caféba, ahol hajnalig tartó táncházat adtak diákjaink.
Minden elismerésünk a fiataloké!

A koncerten és táncházban Zentai Péter fotózott. Köszönjük!

Tanév:
2022-2023

Petrás Mária Kossuth díjas keramikus művész, népművész, népi énekes nótafa és előadóművész… (sorolhatnánk érdemeit) örömteli felkérésének tett eleget művészeti iskolánk három növendéke és népi ének tanára – szereplést vállaltak a Muzsikás Fesztivál keretében megrendezésre kerülő moldvai esten, amelynek házigazdája Petrás Mária volt.

Adamik Anna, Gyuris Enikő és Tillinkó Luca a Szegedi Piarista Iskola népzeneoktatási modelljének köszönhetően, a Népzenei Kamaraműhelyében és moldvai missziójának eredménye képpen jelentős mértékben elmélyültek a moldvai népdalok éneklésében, amelyről a meghívó művész a legutóbbi Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny és Rajeczky Benjamin Országos Népzenei Verseny során történt zsűrizése nyomán győződött meg. Minkét versenyen Moldva népzenei hagyománya volt a kötelező anyag. Így történhetett, hogy a világhírű kulturális nagykövet a három énekest név szerint hívta és fel is tüntette a meghívott művészek felsorolásában.

Páratlan élmény volt villámgyorsan felkészülni a koncertre és olyanokkal zengedezni közös dallamokat, akik példaképeink, sztárok, elérhetetlenek, s mégis emberi arccal, barátsággal köszönthettük egymást: nagy művészek és „kicsik”.

Köszönjük a meghívást!

Köszönjük Gyuris Zsoltnak és Tillinkó Tímeának a leányok utazásban való segítését!

Barcsik Géza fotó galériája és videó a Muzsikás Együttes oldalán elérhető.

https://www.youtube.com/watch?v=CVMJu8DVqX8

https://www.facebook.com/media/set?vanity=Muzsikasfolkensemble&set=a.646...

Tanév:
2022-2023

Megtettük az első lépést: hirdettük muzsikaszóval, örömtánccal a teremtett világunk védelmében a közösségi összefogás erejét!

A Szegedi Piarista Iskola népzenész növendékei a néphagyomány bőséges élő vizével járultak hozzá a Vízválasztó Fesztiválhoz. Az aszály sújtotta régiókban, de egész emberiségünkre életszükségletet jelentő vízmegtartó gazdálkodásról tanácskozó gazdákat, aktivistákat és szakembereket az Szövetség az Élő Tiszáért Alapítvány és a Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület gyűjtötte össze az ópusztaszeri Cseppentő család Jurtaszállás Akhal Teke ménes szálláshelyére, ahol két napos mini fesztivál keretében időt és jelentős gondolatmegosztást szántak a problémák helyi- és országos megoldásainak átgondolására, javaslatok és konkrét akciók kidolgozására.

A Népzenei Kamaraműhely 40 perces koncert műsorral mélyítette a gondolatok áramlását, majd a finom bográcsos lebbencs vacsora után táncház következett.

Az esemény vendége volt a Trommelgeiger osztrák népzenész duó, Gotthard Wagner prímás és Andrea Luger dobos, akik a Mentés Másként Együttes vendégeiként, hagyományos osztrák zenével és anyagi hozzájárulással is támogatták a Vízválasztó kezdeményezést.

Népzenész palántáink ügyesen és magas színvonalon helyt álltak, a Mentés Másként Együttes és a Trommelgeiger zenekarral adott közös koncert, valamint osztrák- és magyar táncház dallamok pillanat alatt való ötvözésében. Fergeteges volt!

Kordás Katalin fotói örökítették meg az esemény emlékeit. https://fb.me/e/3EyPKU45N