E-mail cím: 
barkos.beata@szeged.piarista.hu
Szak: 

rajz
művészetek
környezet- és kézműveskultúra
grafika, tűzzománc

Telefonszám: 
+36305131201

 

A tűzzománc mestersége

Iskolánkban jól felszerelt tűzzománc műhely várja az alkotni vágyókat. Tűzzománc kemence, iszap-és ékszerzománcok, rézlemezek az alapanyagaink. mindenféle fémmegmunkáló eszköz áll rendelkezésre. A tűzzománc ipar- és képzőművészeti műfaj is. Lehet faliképeket és használati tárgyakar készíteni. A zománcot feltesszük a felületre és gyönyörű csillogásúra ég be. Én azt vallom, éljünk az anyaggal, ne éljünk vissza szépségével. Tanuljuk meg, mi az igazi érték, induljunk el a régi nagy mesterek nyomdokain és alkossunk valami igazán friss, mai mondanivalójú műtárgyat. Készíthetünk ékszereket, hisz a tűzzománc az ötvösségből nőtte ki magát képzőművészetté, tükörkereteket , tálakat, stb.

Nagyon sok kompetenciát megmozgat a tűzzománc készítése. Először papiron megtervezzük az alkotást, majd kivágjuk a kívánt formát vörösrézből, az lecsiszoljuk, alapozzuk és megy a 840 fokos kemencébe, Amikor kivettük és kihűlt, folytatódik a munka: rekeszeket, sodronyokat tehetünk rá, feltölthetjük különböző zománcanyagokkal, ezeket kombinálhatjuk, s ha valami elromlott, megtanuljuk kijavítani. A tűzzománc olyan, mint az élet: ha elrontjuk, megtaláljuk a kijavítás módját. Készíthetünk grafikusi, festő-rekesz-, sodrony- áttört zománcot.

Nagyon pihentető és nagyon gondolkadtató munka a tűzzománckészítés.

Óráinkról mindenki  sikerélménnyel és sok értéket képviselő alkotással megy el.

Foglalkozásaink jó hangulatban, a szabad alkotás jegyében zajlanak. Maga az anyag tanítja meg alkotóját arra, hogy mi a legjobb megoldás.Természetesen a tanár garantálja a művészi színvonalat.