Tanév: 
2022-2023

A Reneszánsz zenéjétől a Rózsaszín Párducig

A Szegedi Piarista Iskola Művészeti Iskolája
2023. április 29-30. között szombat és vasárnap immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Tavaszi Gitártalálkozót.

A gitáros növendékek, tanáraik és kísérőik az ország különböző régióinak zeneiskoláiból és alapfokú művészeti iskoláiból Budapest, Miskolc, Örkény, Kecskemét, Orosháza, Csongrád, Szentes, Makó, Szekszárd, Szeged városaiból, valamint a Vajdaság tiszamenti településeiről, Zentáról és Magyarkanizsáról érkeztek iskolánkba Szegedre.

A gitáros növendékek háromfős zsűri előtt hét korcsoportban szóló és kamara formációkban, gitárzenekarban mutathatták be az éppen a repertoárjukon lévő zenedarabjaikat a reneszánsz zenétől a mai kor könnyűzenei fingerstyle műfajáig.   
 
Szombaton a program délelőtt 8.00 órától a regisztrációval kezdődött, majd 9.00 órától az iskola dísztermében a megnyitót követően megkezdődtek a korcsoportok szerinti gitáros produkciók bemutatása. A gitáros növendékek műsora közül a legizgalmasabbnak, legszínesebbnek azonban mégis az utolsó hetedik korcsoportban szereplő diákok repertoárja ígérkezett. Amellett, hogy a különböző kamaraformációk és gitárzenekarok hangzásvilága mondható a leggazdagabbnak az együtt zenélés öröme - a klasszikus repertoár megszólalása mellett – a fox blues stílusban játszott, vagy a például a Mesék Mátyás Királyról híres slágerfeldolgozástól egészen a Star Wars Dart Vader’s témájáig megszólaló zenedarabokban volt jelen igazán a növendékek előadásában. Nagyot utaztunk, hát időben a régi zene korszakától a jelen kor zenei korszakáig, a Birodalmi Induló pedig kiröpített minket a messzi. messzi galaxis „határáig”.
    
A program18:00 órától folytatódott az SZTE Vántus István Művészeti Szakgimnázium és a Bartók Béla Művészeti Kar gitárosainak  "Gitáros lettem" című gálakoncertjével. A Gálakoncerten Bede Barbara és Tóth Emma játékán ámulhattunk, akiket példaképként állítottunk a felnövekő zeneiskolás növendékek számára. A kitartó, odaadó és szorgalmas gyakorlás meghozhatja később gyümölcsét, így könnyen válhat a gyermek hangszeres előadóvá, majd később kamaraművésszé, vagy akár zenetanárra. A koncert Bred Richter különleges effektekkel dúsított „Három kicsi rémálom” című költeménye zárta, amelyet Pető Bence 4.ik évfolyamos gitáros hallgató adott elő. Gálakoncert után következett az eredményhirdetés és a jól megérdemelt ajándékok átadása. Iskolánkból Verebély András és Zsova Máté kiemelt dicséretben részesültek.

Vasárnap április 30-án pedig folytattuk a gitáros ünnepet és az esemény szabadon választható programjaként közös muzsikálás került sor Molnár Márta vezetésével a Szekszárdi Ifjúsági Gitárzenekarral és a köréjük gyűlő lelkes zeneiskolás növendékekkel.

A vasárnapi játéknapon rendeztük a zenekari repertoárt majd Susato zenéjétől, Beethoven Török Indulóján keresztül jött a Kígyóbűvölő és a Karib Tenger Kalózai, végül a Rózsaszín Párduc fanyar humora settenkedett végig a hathúros zenekari szekción.  

A két napos esemény emlékezetes pillanatait Iskolánk Fotó – filmes csapata örökítette meg.  

Lapozható link: https://drive.google.com/drive/folders/1JDr-VQW-7owfZz5a8u0LG0KCImGskMbX

Video link: https://drive.google.com/file/d/1hxc_UClI49abqjpwn736cawD15LyHZ2Z/view?u...

 

A program megvalósulását az NTP- TMV-22-0065 azonosítószámú pályázat támogatta.