E-mail cím: 
kralik.gusztav@szeged.piarista.hu
Szak: 

népi hegedű
népi brácsa

Megismerheted a népzenei vonós tanszakon a hagyományos népi zenekari hangszereinket, ezenkívül a kísérőhangszerek szokványostól eltérő megszólaltatást, használatát jellemzően a magyar nép táji-történeti tagozódásának megfelelően. A magyar népzene Európában egyedülálló, rendkívül gazdag és változatos, diverz sajátosságait, összekapcsoljuk az alapvető néptánchagyományokkal és a népi kultúra más ágaival (pl.tárgyalkotó népművészet).

Az általam oktatott hangszerek a hegedű, a brácsa (a háromhúros  ún. mezőségi brácsa, klasszikus négyhúros brácsa), nagybőgő  és kiegészítésképpen a cimbalom.

Tanítási módszerem további rendkívül fontos területe  a bevezetés a népzenegyűjtés alapjaiba. 

 

A népi hegedűről…

A népi hegedű tanszakon a magyar néphagyományban megőrzött dallamkincset és játékmódot egységben tanuljuk. A kezdők a népi dallamok útján sajátíthatják el a hegedűjáték alapjait, a klasszikus hegedűs előképzettséggel érkezők pedig az új technikákkal párhuzamosan a magyar nyelvterület különböző tájainak szebbnél szebb dallamaiban és stílusaiban mélyedhetnek el. Már az első évektől kezdve keressük a közös muzsikálás örömét, és tudatosan foglalkozunk a zenészmesterség gyakorlati fortélyaival.

Králik Gusztáv – népzenész-tanár, Népművészet Ifjú Mestere

 

Népi hegedű és népi brácsa

A népzenei vonós tanszakon a hagyományos népi zenekar hangszereinek oktatása, különös tekintettel a kísérőhangszerek szokványostól eltérő megszólaltatására, használatára, valamint a magyar népzene a magyar nép táji-történeti tagozódásának megfelelően ismerheted meg.   Európában egyedülálló, rendkívül gazdag és változatos, diverz sajátosságainak ismertetése, összekapcsolva az alapvető néptánchagyományokkal és a népi kultúra más ágaival (pl.tárgyalkotó népművészet).

Az általunk oktatott hangszerek a hegedű, a brácsa (a háromhúros  ún. mezőségi brácsa, klasszikus négyhúros brácsa), nagybőgő  és kiegészítésképpen a cimbalom.

Oktatásunk további rendkívül fontos területe  a bevezetés a népzenegyűjtés alapjaiba.