E-mail cím: 
fabri.geza@szeged.piarista.hu
Szak: 

koboz

Telefonszám: 
+36306368003

 

Koboz tanszak

A koboz tanszakon egyszerű moldvai énekek kobozkíséretén keresztül ismerkedünk meg ennek az ősi hangszernek sajátos ritmusú pengetéseivel, dallamaival. Igen hamar megkezdjük a hegedűs és furulyás dallamok kíséretét és a koboz szólójátékot is. A „táncházas mesterség” és a dallamok koncertszerű előadása jelent majd fokozatosan egyre nagyobb kihívást. Tudatosan keressük az együtt-muzsikálás élményét, és igyekszünk moldvai táncházban eredeti környezetben is tetten érni a kobozjáték örömét. A kobzos növendék a negyedik elvégzett évfolyam után (különleges érdeklődés és teljesítmény esetén előbb is) bekapcsolódik a Népzenei Kamaraműhely munkájába, amelyen keresztül lehetősége nyílik a diáktáncházakban való muzsikálás mellett rangos fellépéseken, lemezanyagok kiadásában, kulturális misszióban részt venni.

Koboztanár:

Fábri Géza -okleveles ének-zene, népzene tanár, kobzos énekmondó.

 

Fábri Géza oktatói, alkotói és előadó-művészi tevékenysége

Piarista oktatás

Az egyedüli út a tanítás iránt való elköteleződés, a pietas et literae, amely alkotó-nevelő közösségben végtelen örömmel tud párosulni.

Tanítványaim sikerei lemezpályázatokon:

Szűcs Bálint-koboz: 2006 Táncház-népzene CD, ruszászka szóló,

Szűcs Bálint-koboz: 2007 Táncház-népzene CD, öves és kezes szóló,

Szűcs Bálint-koboz: 2008 Új élő népzene CD, észak-moldvai szerba szóló,

Csenki Zalán-koboz: 2009 Új élő népzene CD, gustényi kettős,

Jankov Gyöngyvér-bolgár tambura-ének: 2011 Új élő népzene CD,

Bozóki Zoltán-koboz: 2012 Új élő népzene CD,

Garamvölgyi Anett-koboz: 2013 Új élő népzene CD, somoskai kezes

Garamvölgyi Anett-koboz: 2014. 10. 29. Koncert a Művészetek palotájában az Ifjú tehetségek sorozatban.

Korsós Kinga – koboz: 2016 Táncház-népzene CD – Forgós szóló.

 

Tanítványaim sikerei országos népzenei versenyeken:

Gödöllői országos népzenei verseny 2011: Szűcs Bálint-koboz I. díj, Csenki Zalán-koboz II. díj

Gödöllői országos népzenei verseny 2014: Szekeres Anna-koboz I. díj, Bozóki Zoltán-koboz II. díj

IV. Országos Népzenei Verseny Szakközépiskoláknak Vác 2015: Korsós Kinga-koboz II.díj

Felszállott a Páva televíziós tehetségkutató verseny– 2016: Ivánovics Viktor – prímtambura – ezüst páva díj

Gödöllői országos népzenei verseny 2017: Szekeres Anna-koboz különdíj, Korsós Kinga-koboz II. díj

V. Országos Népzenei Verseny Szakközépiskoláknak Vác 2018: Szekeres Anna-koboz II.díj

 

Népzenei kurzusok, online kurzusok

2002 óta évente koboz kurzust tartok. 2004 –től csatlakozik Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes, és Lipták Dániel hegedűs. A kurzus hatóköre az ország határain kívül is nyúlik.

2008-ban az Oktatási Miniszérium, a Hagyományok Háza támogatásával kiadom a Koboziskola oktató DVD-t és ezzel egyidejűleg szakmai anyagokat közlök folyamatosan a www.koboziskola.hu honlapon.

 

Előadó-művészet, alkotás

2002 óta évente koboz kurzust tartok. 2004 –től csatlakozik Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes, és Lipták Dániel hegedűs. A kurzus hatóköre az ország határain kívül is nyúlik.

2006-ban a Bartók-évben Bartók nyomán zenésztársaimmal bemutatjuk, hogyan válnak a népi táncdallamok sajátos fordulatai egy ősi, időnként tonalitás nélküli harmóniavilág szabad hordozóivá, ha a népzenét valóban saját törvényeihez híven gondoljuk tovább. Így született meg nagy zenészünk tiszteletére a „Menyegző - balladák és kolindák Bartóknak” című, hegedűre, kobozra és énekhangra a fenti elvek alapján írt oratorikus zenemű. A szegedi

Konzekvensen képviselem a népzene újszerű megszólalását. pl: Megzenésítem a „Nemzeti dalt”, amelyet többször sikerült előadni a Mentés Másként Trió és a Rozsdamaró Zenekar közreműködésével, valamint nemzeti ünnepünk alkalmával a Népzenei Kamaraműhellyel.

2007 szeptemberétől a Dugonics András Piarista Gimnázium tanára és Művészetoktatási intézményegységének vezetője vagyok. Az oktatás mellett tovább működtetem a Népzenei Kamaraműhelyt. A műhely feladatának a hangszeres és énekes népzenei hagyományok továbbörökítésén túl az új utak keresését tekintem. Népzenei Kamaraműhelyben megalkotjuk az Égig érő énekek - énekarra és kobzokra feldolgozott népi kantátát. Ebben az évben a Dugonics András Piarista gimnázium énekkarával közösen szólaltatjuk meg a Kalazanci Szent József zsolozsmája című megzenésített himnuszokból és antiphonákból álló kantátát. Ezeket a kiadványokat az Égig érő énekek: Kájoni liturgikus énekekből és moldvai énekekből álló kottás könyv, a Repülvén áldjalak Balassi énekelt versekből és moldvai dallmokból álló Cd lemez, valamint a Szeret-menti moldvai iskolák tehetséges növendékeivel közösen kiadott Hegyek-völgyek között és Karikás tánc Cd lemezek kiadása követ.

2007 óta tagja vagyok a Vágtázó csodaszarvas nevű, alternatív népzenét játszó zenekarnak. A zenekar 2008-ban kiadott Végtelen Ázsia című lemeze egy év múlva aranylemez lett. A zenekarral azóta két cd lemezt adtunk ki.

2008-ban a Mentés Másként Trió zenekarral kiadjuk az Élő nap című csángómagyar énekeket és táncdallamokat újraéneklő CD lemezt, majd a Menyegző CD lemezt.

Zeneszerzői tevékenysége: 2009-Medvezsoltár-Nagy László énekelt versek, 2011- Fényességes csillag – misztériumjáték Szent Lászlóról (Nagyváradi színház); 2013- Pipás Pista-tanyavesztern ( Szegedi Kisszínház); 2016-Rózsa és Ibolya ( Szegedi Nemzeti Színház); 2019 – Világszép Nádszálkisasszony (Szegedi Nemzeti színház); 2019 – Nyolcágú csillag – Székely Mózes és a brassói csata, nemzeti eposz-hangoskönyv.

2004. nyarán a MTV1 és Duna TV közös felkérésére a Kína északkeleti részén élő ujgúr testvérnéphez látogat el Fábri-Ivánovics Tündével és más zenészekkel a kulturális és zenei kapcsolatok megerősítése érdekében szervezett expedíción. Koncerteket adunk, népzenét gyűjtenek, sőt együtt muzsikálnak a helyiekkel.

2009-ben feleségemmel, Fábri-Ivánovics Tündével részt vettem a németországi World lute projektben, amellyel a világ különböző lantszerű hangszereit megszólaltató művészekből álló zenekarként különleges népzenei feldolgozásokkal szereplünk nagyszabású világzenei koncerteken. Azóta ebben a felállásban számos koncerten vettünk részt hazánkban és külföldön, érvényt szerezve a magyar népzenének.

Vallom, hogy a különböző korok és népek zenéje között van természetes, járható zenei ösvény, amely a múltat a jövőbe vetíti.

 

Linkek növendékeim produkcióiról:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=fdaQlVVy7oM&feature=emb_logo

https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=jp2vgJieOXU&feature=emb_logo